De symptomen

Een psychosomatisch fysiotherapeut is specialist in de behandeling van:

  • Spannings- of stressgerelateerde klachten (overbelasting, oververmoeidheid en burn-out)
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)
  • Depressie
  • Angst en paniekklachten

    Veel mensen met dergelijke spannings- of stressgerelateerde lichamelijke klachten kampen met een algeheel gevoel van onbehagen, met lusteloosheid of prikkelbaarheid. Ze slapen slecht of juist teveel, zijn somber en hebben last van piekeren. Ze voelen zich angstig, onzeker, opgejaagd en kunnen niet meer genieten.

De behandeling

De psychosomatisch fysiotherapeut biedt begeleiding zodat u, zowel psychisch als lichamelijk, weer vol vertrouwen kunt bewegen en functioneren. Daarbij is het belangrijk om inzicht te krijgen dat lichamelijke klachten door spannings- en stressgerelateerde oorzaken kunnen ontstaan. Ook is het goed om te weten welke belemmerende gedachten er kunnen zijn, die ervoor zorgen dat lichamelijke klachten niet goed herstellen. Vervolgens kan met ademhalings- en ontspanningsoefeningen en actieve training aan verder herstel gewerkt worden.

De psychosomatische fysiotherapeut is geen psycholoog. Het vertrekpunt van de behandeling is daarom altijd de lichamelijke klacht. Als blijkt dat er meer psychologische begeleiding nodig is, kan begeleiding van de psycholoog daarvoor nodig zijn. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt daarom samen met uw huisarts of POH-GGZ.